Uw testament in tijden van lockdown

In ons land zijn ondertussen reeds meer dan 500 mensen overleden aan de gevolgen van het COVID-19-virus. Deze verschrikkelijke cijfers, die nog elke dag toenemen, baren ons allemaal zorgen. Het spreekt dan ook voor zich dat veel mensen met vragen zitten. Niet enkel de telefoons van huisartsen staan roodgloeiend met vragen over de gezondheid, ook ons kantoor krijgt heel wat vragen in deze crisisperiode.

De plotse confrontatie met snelle overlijdens op een ongekende schaal doet heel wat mensen nadenken over hun nalatenschap en meer bepaald hun testament. Wat als u niet meer bij een notaris terecht kan om een notarieel testament op te stellen omwille van de lockdown? Wat als u vast zit in het buitenland en dus geen toegang hebt tot een Belgische notaris?

Wij kunnen u geruststellen. U heeft in principe geen notaris nodig om een geldig testament op te stellen. Ons burgerlijk recht kent drie gewone testamentvormen :

  1. Het notarieel testament
  2. Het internationaal testament
  3. Het eigenhandig testament

Zowel voor het notarieel testament als het internationaal testament zijn een notaris en getuigen nodig, wat het opstellen van deze testamenten in tijden van lockdown en social distancing nagenoeg onmogelijk maakt.

Er is echter ook nog het eigenhandig testament. Om een geldig eigenhandig testament op te stellen is enkel vereist dat u het testament met de hand schrijft, dateert en ondertekent. Ons kantoor kan u helpen bij het opstellen van uw eigenhandig testament. Ook in tijden van lockdown staan wij met alle mogelijke communicatiemiddelen ter beschikking om u te adviseren aangaande uw wensen en de gevolgen voor uw nalatenschap. U kan ons steeds contacteren voor een afspraak.

 

Auteur :    Steven VAN GEERT